Ohjelma 2023
Varhaiskasvatuksen johtajuusfoorumi, Turku, Radisson Blu Marina Palace Hotelli
Kokoustila Aava-Meri, 2. krs
teema: Varhaiskasvatuksen laadunhallinta
TIISTAI 21.11.2023
9.00 Ilmoittautuminen ja tervetulokahvit (2. krs aula, ravintola Herttua kokoustilan vieressä)
10.00 JOHTAJUUSFOORUMIN AVAUS
- Turun kaupungin tervehdys, pormestari Minna Arve
- Tervetulosanat, Johanna Heikka, johtajuusfoorumin johtaja, dosentti, Itä-Suomen yliopisto
10.15 AJANKOHTAISTA VARHAISKASVATUKSEN LAADUNHALLINNASSA – Osaavat ammattilaiset laadun edellytyksenä nyt ja vuonna 2030
- Kirsi Alila, opetusneuvos, Opetus- ja kulttuuriministeriö
11.00 VARHAISKASVATUKSEN LAADUNHALLINNAN ELEMENTIT
- Janniina Vlasov, arviointineuvos, Kansallinen koulutuksen arviointikeskus
11.45 Lounas (ravintola Herttua)
13.00 NÄKÖKULMIA LAADUNHALLINNAN KOKONAISUUTEEN JA PROSESSIEN JOHTAMISEEN
- Johanna Heikka, dosentti, Itä-Suomen yliopisto
- Anu Vesiluoma, varhaiskasvatusjohtaja, Kirkkonummi
13.45 Iltapäiväkahvit (ravintola Herttua)
14.15-15.45 TYÖPAJAT
Tässä työpajassa esittelemme laadunhallintaa ja arviointia Helsingin varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa ja jaamme kokemuksia laadunhallinnan kehittämisen prosessista ja siihen liittyvistä onnistumisista sekä haasteista. Helsingissä on saatu hyviä kokemuksia Valssia hyödyntävästä arviointiprosessista ja laadun nykytilan kartoituksen toteuttamisesta johtamis- ja kehittämistyön tueksi.
Helsingin varhaiskasvatuksessa on kehitetty laadunhallintaa ja arviointia Karvin laadun arvioinnin perusteiden ja suositusten mukaisesti vuodesta 2018 alkaen. Tarkoituksena on ollut selkiyttää laadunhallintaa varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa ja samalla yhtenäistää koko toimialan toimintamalleja. Tiiviillä yhteistyöllä eri koulutusasteiden välillä on haluttu varmistaa sujuvat siirtymät ja yhtenäinen käsitys laadusta koko toimialalla.
OKM:n valtion erityisavustuksella laadun, arvioinnin ja johtamisen kehittämistyöhön vuosille 2022–2023 on tähdätty erityisesti yhtenäistämään organisaation käsitystä varhaiskasvatuksen laadusta, laadunhallinnasta ja arvioinnista, vahvistamaan esihenkilöiden (aluepäälliköt, varhaiskasvatusyksiköiden johtajat, varajohtajat, perhepäivähoidon ohjaajat ja johtavat leikkipuisto-ohjaajat) osaamista laadunhallinnassa ja arviointitiedon hyödyntämisessä. Lisäksi osana kehittämistyötä on koottu varhaiskasvatuksen laadun nykytilan kartoitusta, jonka kautta saadaan tietoa siitä, miten varhaiskasvatuksen tavoitteet toteutuvat Helsingissä ja tunnistetaan toiminnan vahvuuksia sekä kehittämiskohteita. Nykytilan kartoituksessa kerätään tietoa laadun rakenne- ja prosessitekijöistä sekä hyödynnetään muun muassa Valssi-järjestelmää ja siihen liittyvää arviointiprosessia tiedonkeruun ja kehittämisen välineenä. Laadun, arvioinnin ja johtamisen kehittämistyö edistää yhdenmukaista laatu- ja arviointityötä ja johtamisen toimintakulttuuriin kehittämisen kautta vaikutetaan pitkällä tähtäimellä lasten yhdenvertaisiin oikeuksiin saada laadukasta varhaiskasvatusta. Johtajien osaamisen kehittäminen laadunhallinnassa, arvioinnissa ja arviointitiedon hyödyntämisessä vaikuttaa myös kehittämistoiminnan edellytysten vahvistamiseen.
Esihenkilöiden osaamisen vahvistamisessa on hyödynnetty alueellisia työpajoja, joissa johtajat pääsivät keskustelemaan laadusta ja laadun arvioinnista sekä arviointitiedon hyödyntämisestä toiminnan kehittämisessä. Työpajoissa johtajat saivat yhdessä varajohtajien kanssa pysähtyä laadun ja laadunhallinnan äärelle, pohtimaan laadun intersubjektiivista käsitystä, kirkastamaan oman yksikön laadun ”visiota/tahtotilaa” sekä pohtimaan laadunhallinnan vastuita johtajan ja varajohtajan näkökulmasta. Tulevissa työpajoissa keskitytään erityisesti arviointiin ja arviointiperustaiseen toiminnan kehittämiseen.
Laadun nykytilan kartoituksesta saatavaa tietoa voidaan hyödyntää laajasti varhaiskasvatuksen kehittämistyössä Helsingissä. Kartoituksessa kerätään tietoa organisaation eri tasoilta, hyödyntäen paljon jo olemassa olevaa tietoa, kuten tilastoja ja tutkimuksia. Lisäksi tietoa kerättiin lapsiryhmien tiimeille suunnatulla itsearviointikyselyllä, Valssia pilotoimalla, auditoinneilla sekä muiden hankkeiden (mm. digipeda-hanke ja oikeus oppia) kyselyitä hyödyntämällä. Kartoitukseen yhdistettiin tietoa myös PKS-asiakaskyselystä, sekä Kunta10 ja Fiilari-kyselyistä.
Asiasanat: Varhaiskasvatus, arviointi, laatutyö, kehittäminen, kehittävä arviointi

Katariina Huusela

Essi Stranden
Kirkkonummen kunta osallistui keväällä 2023 kansallisen Valssi – Varhaiskasvatuksen laadunarviointijärjestelmän pilotointiin. Valssi on monipuolinen digitaalinen palvelu, joka perustuu tutkimusperustaisiin laadunarvioinnin työkaluihin. Kirkkonummella pilottiin osallistuivat kaikki kunnalliset toimipaikat. Pilotissa arviointiteemaksi valittiin ympäristö- ja kestävyyskasvatus, koska Kirkkonummen varhaiskasvatuksessa on jo pitkään pyritty vahvistamaan kestävää elämäntapaa.
Työpajassa Kirkkonummen varhaiskasvatuksen Valssi -projektikoordinaattorit Johanna Viinikainen ja Suvi Kilpijärvi kertovat tarkemmin pilotoinnin kokemuksista sekä jakavat hyödyllisiä vinkkejä arvioinnin toteuttamiseen Valssilla muille kunnille.

Johanna Viinikainen

Suvi Kilpijärvi
Anne Koski VO, KM, Väitöstutkija (Vaasan yliopisto). Annen mielenkiinnon kohteena on varhaiskasvatuksen johtamisen ja laatuprosessien kehittäminen. Anne toimii johdon työnohjaajana, Reiss Motivaatiovalmentajana ja mm. dialogisen vuorovaikutuksen kouluttajana. Anne on toiminut useita vuosia varhaiskasvatuksen eri johtotehtävissä ja tällä hetkellä Pilkkeen aluejohtajana Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla.
Johtajalta odotetaan taitoa toimia diplomaattisesti, kannustavasti ja kuunnellen. Silloinkin, kun muutoksia tapahtuu jatkuvana virtana ja ainoa, mikä on varmaa, että se, että kaikki on epävarmaa. Tässä työpajassa tutustutaan dialogisen vuorovaikutuksen merkitykseen johtamisessa sekä löydetään käytännön harjoitusten kautta onnistuneen dialogin avaimia laatuprosessin johtamisessa.
Asiasanat: dialogisuus, johtaminen, aktiivinen kuuntelu, kytkeytyminen, laatuprosessin johtaminen

Anne Koski

Päivi Pihlaja
Salossa on laatutyötä tehty pitkään. Päiväkodeissa on käytössä erilaisia työn ja pedagogiikan arviointimalleja. Arviointeihin ovat osallistuneet niin henkilökunta kuin huoltajat ja lapset. Myös poliittiset päättäjät ovat osallistuneet yhteisiin arviointipäiviin.
Salon laatukäsikirjaan on koottuna kaikki Salon varhaiskasvatusta koskevat arvioinnin käytännöt ja velvoitteet samaan asiakirjaan. Paikallisen tason arviointia toteutetaan sekä itsearviointina että lapsilta ja huoltajilta kerättynä palautteena. Arviointia ohjaa sekä Salon varhaiskasvatussuunnitelma että Salon esiopetussuunnitelma.
Paikallisen ja pedagogisen toiminnan arviointia koordinoi Salon varhaiskasvatuksen oma laatutyöryhmä. Laatutyöryhmä valmistelee arvioinnit ja huolehtii laadun vuosikellon vuosittaisesta päivittämisestä sekä sen toteutumisesta. Laatutyöryhmä kerää yhteenvedot arvioinneista, käsittelee arviointien tulokset ja tekee johtopäätöksiä varhaiskasvatuksen kehittämis- ja koulutustarpeista.
Päiväkotien auditointien tavoitteena on saada kokonaisvaltainen kuva päiväkodin pedagogisesta toiminnasta. Päivän aikana auditointiryhmä seuraa ryhmien toimintaa, keskustelee ryhmän varhaiskasvatuksen opettajan kanssa sekä päiväkodinjohtajan kanssa. Päiväkodit valmistautuvat auditointiin ennakkokysymysten avulla. V.2016 Salossa otettiin käyttöön palveluseteli ja sen myötä kehitettiin auditointikäytäntöjä yksityisen varhaiskasvatuksen valvontaan. Päiväkotien auditointi mukailee kunnallisten päiväkotien auditointia, lisäksi käynnillä tarkastellaan mm. yksikön omavalvontaan liittyvät asiakirjat.
Työpajassa varhaiskasvatuksen palveluohjaaja KM Pirjo Alm kertoo tarkemmin Salossa tehtävästä laatutyöstä sekä kunnallisten ja yksityisten päiväkotien auditoinneista, niihin valmistautumisesta ja johtopäätöksistä. Tervetuloa mukaan keskustelemaan ja yhdessä kehittämään laatutyötä.
asiasanat: varhaiskasvatuksen laatu, auditointi, laatutyöryhmä

Pirjo Alm
Tervetuloa työpajaamme, jossa saat kuulla Liperissä tehdystä laatutyöstä ja harjoittelemme yhdessä dialogitaitoja Valssi-prosessiin kuuluvan tiimikeskustelun muodossa.
Liperin kunnan varhaiskasvatuksessa on keskitytty laadunkehittämistyöhön jo pitkään. Säännöllistä laadunarviointia on tehty yhteystyössä Itä-Suomen yliopiston kanssa kyselyin sekä henkilöstölle että huoltajille. Myös pedagogisen johtamisen koulutusta tarjotaan nyt varhaiskasvatuksen vastaaville yhteistyössä Karelia AMK:n kanssa.
Keväällä 2023 osa päiväkodeista osallistui Valssi -varhaiskasvatuksen laadunhallintajärjestelmän pilotointiin. Nyt syksyllä 2023 jatkamme samaa työtä muiden päiväkotien osalta, jotta menetelmät tulevat kaikille tutuiksi ja osaksi arkea. Valssi-prosessin vahvuudeksi on koettu keskustelut ja dialogisuuden kehittäminen, jolle ei koskaan ole liikaa aikaa tai huomiota. Tule harjoittelemaan kanssamme näitä keskustelutaitoja ja pohtimaan, mitä voisimme tehdä paremman keskustelukulttuurin edistämiseksi.
Laatutyön askelissa Liperissä jatketaan yhteistyön ja yhteisen kehittämisymmärryksen kautta, jonka keskiössä on laadukas varhaiskasvatus kaikille lapsille. Työpajan pitäjinä toimivat Liperin kunnan varhaiskasvatuspäällikkö Tiina Korhonen ja Liperin kunnan varhaiskasvatuksen hankekoordinaattori Anna Lauttajärvi-Pietarinen.
Asiasanat: laatutyö, Valssi –varhaiskasvatuksen laadunhallintajärjestelmä, keskusteleminen, dialogisuus

Anna Lauttajärvi-Pietarinen, Liperin kunta, varhaiskasvatuksen hankekoordinaattori
Tallinmäenkentän päiväkoti, Portsan kaupunginosassa (Malminkatu 1, 20100 Turku) on 9 ryhmäinen päiväkoti, jonka ryhmistä yksi on integroitu ryhmä (3-6v) ja kaksi esiopetusryhmää. Kaiken kaikkiaan päiväkodissa on 164 rakenteellista paikkaa. Päiväkoti on aloittanut toimintansa elokuussa 2019.
Tallimäenkentän pedagoginen laatutyö perustuu vahvaan pienryhmäpedagogiikkaan ja kokonaisvaltaiseen lähestymistapaan, joka tukee lasten yksilöllistä oppimista, uteliaisuutta ja aktiivista osallistumista oppimisprosessiin erilaisten oppimisympäristöjen avulla. Oppimisympäristö on suunniteltu herättämään lasten uteliaisuus ja kiinnostus oppimiseen. Päiväkodin tilat ovat muuntautumiskykyiset ja joustavat erilaisten oppimistilanteiden tarpeisiin, ja jokainen tila ja materiaali on valittu tukemaan lasten oppimismotivaatiota ja luovaa ajattelua. Lapset saavat toteuttaa oppimistaan monipuolisesti eri aisteja hyödyntäen. Tämä lähestymistapa tukee kokonaisvaltaista oppimiskokemusta ja vahvistaa lasten oppimista eri tavoin. Päivittäisessä toiminnassa korostuvat kokeellinen, oivaltava ja tutkiva oppiminen, jossa myös tekniikka ja digitalisaatio ovat luontevaa.
Bussikuljetus päiväkotivierailulle lähtee hotellin edestä klo 14.15. Paluu takaisin hotellille klo 15.45.

Tallimäenkentän päiväkoti
Daghemmet Port Arthur, Portsan kaupunginosassa (Sofiankatu 7, 20100 Turku) on 7-ryhmäinen päiväkoti, joista yhdessä on ympärivuorokautista toimintaa. Päiväkodissa on 155 rakenteellista paikkaa. Port Arthurin päiväkoti aloitti toimintansa elokuussa 2021.
Aktiivinen työskentely koulutuksellisen laadun parissa päiväkodissa Port Arturissa edellyttää selkeitä tavoitteita ja yhteistä visiota päivittäiselle toiminnallemme. Tavoitteet asetetaan yhdessä henkilöstön kanssa ja aiemmista toimintavuosista saamamme palaute otetaan huomioon. Varhaiskasvatuksesta hankitaan tietoa erityisesti observaatiomenetelmällä.
Noudatamme Turun kaupungin varhaiskasvatuksen suunnitelmaa ja olemme samalla herkkiä yksittäisen lapsen ja hänen huoltajiensa toiveille. Kartoitamme myös henkilöstön kiinnostusalueet ja hyödynnämme sitä toiminnassamme. Arjen varhaiskasvatusta tehdään yhdessä, perinteiset ryhmärajat ylittäen.
Seuraamme jatkuvasti jokaisen lapsen oppimista ja kehitystä. Moniammatillista yhteistyötä harjoitetaan laajasti. Pedagoginen dokumentaatio on mukana niin toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa kuin arvioinnissa ja kehittämisessä. Kokoonnumme säännöllisesti moniammatillisissa ryhmissä keskustelemaan pedagogiikasta.
Bussikuljetus päiväkotivierailulle lähtee hotellin edestä klo 14.15. Paluu takaisin hotellille klo 15.45.

Port Arthur
19.00 ILTAJUHLA (kokoustila Aava-Meri)
Turun kaupungin järjestämä vapaamuotoinen (smart casual)
illanvietto, jossa on tarjolla hyvää ruokaa, mukavaa seuraa ja viihdyttävää ohjelmaa.
KESKIVIIKKO 22.11.2023
9.00 MUUTOSTEN JÄLJILLÄ – Eväitä varhaiskasvatuksen tulevaisuustyöhön
- Johanna Ollila, tutkimuspäällikkö, Tulevaisuuden tutkimuskeskus
9.45 Aamupäiväkahvit (ravintola Herttua)
10.15-11.45 TYÖPAJAT
Tässä työpajassa esittelemme laadunhallintaa ja arviointia Helsingin varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa ja jaamme kokemuksia laadunhallinnan kehittämisen prosessista ja siihen liittyvistä onnistumisista sekä haasteista. Helsingissä on saatu hyviä kokemuksia Valssia hyödyntävästä arviointiprosessista ja laadun nykytilan kartoituksen toteuttamisesta johtamis- ja kehittämistyön tueksi.
Helsingin varhaiskasvatuksessa on kehitetty laadunhallintaa ja arviointia Karvin laadun arvioinnin perusteiden ja suositusten mukaisesti vuodesta 2018 alkaen. Tarkoituksena on ollut selkiyttää laadunhallintaa varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa ja samalla yhtenäistää koko toimialan toimintamalleja. Tiiviillä yhteistyöllä eri koulutusasteiden välillä on haluttu varmistaa sujuvat siirtymät ja yhtenäinen käsitys laadusta koko toimialalla.
OKM:n valtion erityisavustuksella laadun, arvioinnin ja johtamisen kehittämistyöhön vuosille 2022–2023 on tähdätty erityisesti yhtenäistämään organisaation käsitystä varhaiskasvatuksen laadusta, laadunhallinnasta ja arvioinnista, vahvistamaan esihenkilöiden (aluepäälliköt, varhaiskasvatusyksiköiden johtajat, varajohtajat, perhepäivähoidon ohjaajat ja johtavat leikkipuisto-ohjaajat) osaamista laadunhallinnassa ja arviointitiedon hyödyntämisessä. Lisäksi osana kehittämistyötä on koottu varhaiskasvatuksen laadun nykytilan kartoitusta, jonka kautta saadaan tietoa siitä, miten varhaiskasvatuksen tavoitteet toteutuvat Helsingissä ja tunnistetaan toiminnan vahvuuksia sekä kehittämiskohteita. Nykytilan kartoituksessa kerätään tietoa laadun rakenne- ja prosessitekijöistä sekä hyödynnetään muun muassa Valssi-järjestelmää ja siihen liittyvää arviointiprosessia tiedonkeruun ja kehittämisen välineenä. Laadun, arvioinnin ja johtamisen kehittämistyö edistää yhdenmukaista laatu- ja arviointityötä ja johtamisen toimintakulttuuriin kehittämisen kautta vaikutetaan pitkällä tähtäimellä lasten yhdenvertaisiin oikeuksiin saada laadukasta varhaiskasvatusta. Johtajien osaamisen kehittäminen laadunhallinnassa, arvioinnissa ja arviointitiedon hyödyntämisessä vaikuttaa myös kehittämistoiminnan edellytysten vahvistamiseen.
Esihenkilöiden osaamisen vahvistamisessa on hyödynnetty alueellisia työpajoja, joissa johtajat pääsivät keskustelemaan laadusta ja laadun arvioinnista sekä arviointitiedon hyödyntämisestä toiminnan kehittämisessä. Työpajoissa johtajat saivat yhdessä varajohtajien kanssa pysähtyä laadun ja laadunhallinnan äärelle, pohtimaan laadun intersubjektiivista käsitystä, kirkastamaan oman yksikön laadun ”visiota/tahtotilaa” sekä pohtimaan laadunhallinnan vastuita johtajan ja varajohtajan näkökulmasta. Tulevissa työpajoissa keskitytään erityisesti arviointiin ja arviointiperustaiseen toiminnan kehittämiseen.
Laadun nykytilan kartoituksesta saatavaa tietoa voidaan hyödyntää laajasti varhaiskasvatuksen kehittämistyössä Helsingissä. Kartoituksessa kerätään tietoa organisaation eri tasoilta, hyödyntäen paljon jo olemassa olevaa tietoa, kuten tilastoja ja tutkimuksia. Lisäksi tietoa kerättiin lapsiryhmien tiimeille suunnatulla itsearviointikyselyllä, Valssia pilotoimalla, auditoinneilla sekä muiden hankkeiden (mm. digipeda-hanke ja oikeus oppia) kyselyitä hyödyntämällä. Kartoitukseen yhdistettiin tietoa myös PKS-asiakaskyselystä, sekä Kunta10 ja Fiilari-kyselyistä.
Asiasanat: Varhaiskasvatus, arviointi, laatutyö, kehittäminen, kehittävä arviointi

Katariina Huusela

Essi Stranden
Kirkkonummen kunta osallistui keväällä 2023 kansallisen Valssi – Varhaiskasvatuksen laadunarviointijärjestelmän pilotointiin. Valssi on monipuolinen digitaalinen palvelu, joka perustuu tutkimusperustaisiin laadunarvioinnin työkaluihin. Kirkkonummella pilottiin osallistuivat kaikki kunnalliset toimipaikat. Pilotissa arviointiteemaksi valittiin ympäristö- ja kestävyyskasvatus, koska Kirkkonummen varhaiskasvatuksessa on jo pitkään pyritty vahvistamaan kestävää elämäntapaa.
Työpajassa Kirkkonummen varhaiskasvatuksen Valssi -projektikoordinaattorit Johanna Viinikainen ja Suvi Kilpijärvi kertovat tarkemmin pilotoinnin kokemuksista sekä jakavat hyödyllisiä vinkkejä arvioinnin toteuttamiseen Valssilla muille kunnille.

Johanna Viinikainen

Suvi Kilpijärvi
Anne Koski VO, KM, Väitöstutkija (Vaasan yliopisto). Annen mielenkiinnon kohteena on varhaiskasvatuksen johtamisen ja laatuprosessien kehittäminen. Anne toimii johdon työnohjaajana, Reiss Motivaatiovalmentajana ja mm. dialogisen vuorovaikutuksen kouluttajana. Anne on toiminut useita vuosia varhaiskasvatuksen eri johtotehtävissä ja tällä hetkellä Pilkkeen aluejohtajana Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla.
Johtajalta odotetaan taitoa toimia diplomaattisesti, kannustavasti ja kuunnellen. Silloinkin, kun muutoksia tapahtuu jatkuvana virtana ja ainoa, mikä on varmaa, että se, että kaikki on epävarmaa. Tässä työpajassa tutustutaan dialogisen vuorovaikutuksen merkitykseen johtamisessa sekä löydetään käytännön harjoitusten kautta onnistuneen dialogin avaimia laatuprosessin johtamisessa.
Asiasanat: dialogisuus, johtaminen, aktiivinen kuuntelu, kytkeytyminen, laatuprosessin johtaminen

Anne Koski

Paula Laakso
Salossa on laatutyötä tehty pitkään. Päiväkodeissa on käytössä erilaisia työn ja pedagogiikan arviointimalleja. Arviointeihin ovat osallistuneet niin henkilökunta kuin huoltajat ja lapset. Myös poliittiset päättäjät ovat osallistuneet yhteisiin arviointipäiviin.
Salon laatukäsikirjaan on koottuna kaikki Salon varhaiskasvatusta koskevat arvioinnin käytännöt ja velvoitteet samaan asiakirjaan. Paikallisen tason arviointia toteutetaan sekä itsearviointina että lapsilta ja huoltajilta kerättynä palautteena. Arviointia ohjaa sekä Salon varhaiskasvatussuunnitelma että Salon esiopetussuunnitelma.
Paikallisen ja pedagogisen toiminnan arviointia koordinoi Salon varhaiskasvatuksen oma laatutyöryhmä. Laatutyöryhmä valmistelee arvioinnit ja huolehtii laadun vuosikellon vuosittaisesta päivittämisestä sekä sen toteutumisesta. Laatutyöryhmä kerää yhteenvedot arvioinneista, käsittelee arviointien tulokset ja tekee johtopäätöksiä varhaiskasvatuksen kehittämis- ja koulutustarpeista.
Päiväkotien auditointien tavoitteena on saada kokonaisvaltainen kuva päiväkodin pedagogisesta toiminnasta. Päivän aikana auditointiryhmä seuraa ryhmien toimintaa, keskustelee ryhmän varhaiskasvatuksen opettajan kanssa sekä päiväkodinjohtajan kanssa. Päiväkodit valmistautuvat auditointiin ennakkokysymysten avulla. V.2016 Salossa otettiin käyttöön palveluseteli ja sen myötä kehitettiin auditointikäytäntöjä yksityisen varhaiskasvatuksen valvontaan. Päiväkotien auditointi mukailee kunnallisten päiväkotien auditointia, lisäksi käynnillä tarkastellaan mm. yksikön omavalvontaan liittyvät asiakirjat.
Työpajassa varhaiskasvatuksen palveluohjaaja KM Pirjo Alm kertoo tarkemmin Salossa tehtävästä laatutyöstä sekä kunnallisten ja yksityisten päiväkotien auditoinneista, niihin valmistautumisesta ja johtopäätöksistä. Tervetuloa mukaan keskustelemaan ja yhdessä kehittämään laatutyötä.
asiasanat: varhaiskasvatuksen laatu, auditointi, laatutyöryhmä

Pirjo Alm
Tervetuloa työpajaamme, jossa saat kuulla Liperissä tehdystä laatutyöstä ja harjoittelemme yhdessä dialogitaitoja Valssi-prosessiin kuuluvan tiimikeskustelun muodossa.
Liperin kunnan varhaiskasvatuksessa on keskitytty laadunkehittämistyöhön jo pitkään. Säännöllistä laadunarviointia on tehty yhteystyössä Itä-Suomen yliopiston kanssa kyselyin sekä henkilöstölle että huoltajille. Myös pedagogisen johtamisen koulutusta tarjotaan nyt varhaiskasvatuksen vastaaville yhteistyössä Karelia AMK:n kanssa.
Keväällä 2023 osa päiväkodeista osallistui Valssi -varhaiskasvatuksen laadunhallintajärjestelmän pilotointiin. Nyt syksyllä 2023 jatkamme samaa työtä muiden päiväkotien osalta, jotta menetelmät tulevat kaikille tutuiksi ja osaksi arkea. Valssi-prosessin vahvuudeksi on koettu keskustelut ja dialogisuuden kehittäminen, jolle ei koskaan ole liikaa aikaa tai huomiota. Tule harjoittelemaan kanssamme näitä keskustelutaitoja ja pohtimaan, mitä voisimme tehdä paremman keskustelukulttuurin edistämiseksi.
Laatutyön askelissa Liperissä jatketaan yhteistyön ja yhteisen kehittämisymmärryksen kautta, jonka keskiössä on laadukas varhaiskasvatus kaikille lapsille. Työpajan pitäjinä toimivat Liperin kunnan varhaiskasvatuspäällikkö Tiina Korhonen ja Liperin kunnan varhaiskasvatuksen hankekoordinaattori Anna Lauttajärvi-Pietarinen.
Asiasanat: laatutyö, Valssi –varhaiskasvatuksen laadunhallintajärjestelmä, keskusteleminen, dialogisuus

Anna Lauttajärvi-Pietarinen, Liperin kunta, varhaiskasvatuksen hankekoordinaattori
Tallinmäenkentän päiväkoti, Portsan kaupunginosassa (Malminkatu 1, 20100 Turku) on 9 ryhmäinen päiväkoti, jonka ryhmistä yksi on integroitu ryhmä (3-6v) ja kaksi esiopetusryhmää. Kaiken kaikkiaan päiväkodissa on 164 rakenteellista paikkaa. Päiväkoti on aloittanut toimintansa elokuussa 2019.
Tallimäenkentän pedagoginen laatutyö perustuu vahvaan pienryhmäpedagogiikkaan ja kokonaisvaltaiseen lähestymistapaan, joka tukee lasten yksilöllistä oppimista, uteliaisuutta ja aktiivista osallistumista oppimisprosessiin erilaisten oppimisympäristöjen avulla. Oppimisympäristö on suunniteltu herättämään lasten uteliaisuus ja kiinnostus oppimiseen. Päiväkodin tilat ovat muuntautumiskykyiset ja joustavat erilaisten oppimistilanteiden tarpeisiin, ja jokainen tila ja materiaali on valittu tukemaan lasten oppimismotivaatiota ja luovaa ajattelua. Lapset saavat toteuttaa oppimistaan monipuolisesti eri aisteja hyödyntäen. Tämä lähestymistapa tukee kokonaisvaltaista oppimiskokemusta ja vahvistaa lasten oppimista eri tavoin. Päivittäisessä toiminnassa korostuvat kokeellinen, oivaltava ja tutkiva oppiminen, jossa myös tekniikka ja digitalisaatio ovat luontevaa.
Bussikuljetus päiväkotivierailulle lähtee hotellin edestä klo 10.15. Paluu takaisin hotellille klo 11.45.

Tallimäenkentän päiväkoti
Daghemmet Port Arthur, Portsan kaupunginosassa (Sofiankatu 7, 20100 Turku) on 7-ryhmäinen päiväkoti, joista yhdessä on ympärivuorokautista toimintaa. Päiväkodissa on 155 rakenteellista paikkaa. Port Arthurin päiväkoti aloitti toimintansa elokuussa 2021.
Aktiivinen työskentely koulutuksellisen laadun parissa päiväkodissa Port Arturissa edellyttää selkeitä tavoitteita ja yhteistä visiota päivittäiselle toiminnallemme. Tavoitteet asetetaan yhdessä henkilöstön kanssa ja aiemmista toimintavuosista saamamme palaute otetaan huomioon. Varhaiskasvatuksesta hankitaan tietoa erityisesti observaatiomenetelmällä.
Noudatamme Turun kaupungin varhaiskasvatuksen suunnitelmaa ja olemme samalla herkkiä yksittäisen lapsen ja hänen huoltajiensa toiveille. Kartoitamme myös henkilöstön kiinnostusalueet ja hyödynnämme sitä toiminnassamme. Arjen varhaiskasvatusta tehdään yhdessä, perinteiset ryhmärajat ylittäen.
Seuraamme jatkuvasti jokaisen lapsen oppimista ja kehitystä. Moniammatillista yhteistyötä harjoitetaan laajasti. Pedagoginen dokumentaatio on mukana niin toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa kuin arvioinnissa ja kehittämisessä. Kokoonnumme säännöllisesti moniammatillisissa ryhmissä keskustelemaan pedagogiikasta.
Bussikuljetus päiväkotivierailulle lähtee hotellin edestä klo 10.15. Paluu takaisin hotellille klo 11.45.

Port Arthur
11.45 Lounas (ravintola Herttua)
13.00 HYVINVOIVA HENKILÖSTÖ LAADUNTEKIJÄNÄ VARHAISKASVATUKSESSA
- Susanne Heikinheimo, asiantuntijalääkäri, projektipäällikkö, Keva
13.45 Iltapäiväkahvit (ravintola Herttua)
14.15 LAPSET LAADUKKAALLA POLULLA – Varhaiskasvatuksen laatutyötä Turussa
- Maarit Lamminniemi, varhaiskasvatuksen suunnittelija, Turun kaupunki
15.00 MINUN SUOMENI LAPSISSA ON TULEVAISUUS
- Presidentti Tarja Halonen
15.15 FOORUMIN PÄÄTÖS
- Vesa Kulmala, varhaiskasvatuksen palvelualuejohtaja, Turun kaupunki
- Virpi Kariluoma, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, Turun kaupunki
- Seuraavan johtajuusfoorumin yhteistyökunnan julkistus ja tervehdys
15.30 TILAISUUS PÄÄTTYY